Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A forgatókönyv metamorfózisa

Számos esetben előfordult már, hogy egy forgatókönyvíró, illetve rendező eredeti elképzelései megváltoztatására kényszerült. Ha a filmstúdió és/vagy a forgalmazó cég döntéshozói úgy vélik, bizonyos momentumok kockáztathatják a film nyilvános fogadtatását, üzleti sikerét, ugyanakkor azonban elég erősnek tartják a történetet, minden befolyásukat latba vetik, hogy keresztülvigyék az általuk szükségesnek tartott módosításokat. A Léon, a profi több metamorfózison is átment, mire a nagyközönség elé került.

MathildaLuc Besson eredeti elképzeléseit először a Mathilda szerepére kiválasztott Natalie Portman szülei torpedózták meg, akik kategorikus nemmel utasították el a forgatókönyv első változatát. Egyedül az akkor 11 éves Natalie kitartásának, szerephez való ragaszkodásának köszönhető, hogy a szülők részletekbe menő egyeztetésekbe kezdtek a francia rendezővel, mi maradhat benne a filmben. Kikötötték, hogy lányuk a felvételek alatt legfeljebb öt alkalommal foghat a kezébe cigarettát – akkor sem igazit, csak mentalevéllel preparáltat. A forgatások befejezése után, az első amerikai próbavetítéseken érte a rendezőt a második hideg zuhany. A Lolita-faktorra túlérzékenyen reagáló tengerentúli tesztközönség „szörnyeteg!” és „szuka!” bekiabálásai, kényszeredett vihogásai egyértelművé tették: a nézők képtelenek voltak feldolgozni a történetet. Bessonék ekkor újabb 15 percet vágtak ki a filmből. Az ezt követő próbavetítéseket már siker koronázta, így a mozikban végül ez a 110 perces, rövidített verzió került bemutatásra.

Deluxe Edition DVD coverA később Version Integrale címen kiadott rendezői vágás egy jelenet kivételével, a film elkészültének tízéves évfordulójára megjelent, 133 perces Deluxe Edition DVD pedig már teljes egészében tartalmazza az utoljára kivágott, mintegy 15 percnyi anyagot. De mikor láthatjuk vajon az eredeti verziót? Valószínűleg soha, hiszen annak jónéhány jelenetét Natalie Portman szüleinek határozott tiltakozása miatt eleve le sem forgatták. Az ősbemutató után néhány évvel Besson írásban elérhetővé tette az eredeti forgatókönyvet az Interneten. A Gaumont produkciós cég, a filmet forgalmazó Sony / Columbia Pictures, valamint a forgatáson részt vettek egybehangzóan igazolják a mű hitelességét. Ezen az oldalon a francia szöveg javított angol fordítása olvasható.

 

 
 

 

Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Szeptember >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Statisztika

Online: 1
Összes: 38897
Hónap: 2340
Nap: 82